Osnovna škola Rapska

Posjet Džamiji

Učenici petih razreda 11. studenog 2019. godine u 13.00 sati našli su se pred školom te krenuli u Islamski centar, Folnegovićevo naselje. U pratnji petih razreda s nama su bili razrednica Lucija Krpan, razrednik Gordan Jurković i vjeroučiteljica s. Radmila Ilinović.

Stigli smo u džamiju za dvadeset minuta. Nakon ulaska u džamiju upoznali smo se s običajima islamske vjeroispovijesti te poštivali njihov obred tako što smo izuli obuću, a cure su ponijele marame koje su stavile na glavu. Imam islamskog centra proveo nas je kroz džamiju i pokazao nam kako izgleda obred islamske molitve koja se moli na arapskom jeziku. Vidjeli smo i knjigu koja ima 600 stranica, a zove se Kuran. Džamiju smo uspoređivali s našom kršćanskom crkvom te uočili kako muslimani nemaju nikakvih slika. Džamija ima tepihe pa se pri ulasku treba izuti kako bi ostalo čisto dok muslimani obavljaju molitvu klanjanja. Džamija je izvana izgledala prekrasno i veličanstveno. Unutar nje nalazi se i mali restoran. Posjeduje i toranj koji se zove minaret, a služi za molitvu.

Posjet džamiji većini se učenika jako svidio jer učimo o drugoj religiji, o poštovanju i toleranciji onih koji su različiti te upoznavanju drugih jer imamo i prijatelje u našoj školi koji su islamske vjeroispovijesti. Vratili smo se u 14.48 sati obogaćeni još jednim iskustvom.

Mia Bartolec, 5.b

Odgovori