Osnovna škola Rapska

Pročitajte najbolje priče s natječaja Rapska traži najbolje ljubavne priče i pjesme

Tijekom veljače u našoj je školi u tijeku bio natječaj Rapska traži najbolje ljubavne priče i pjesme. Dva su se tjedna u školskoj knjižnici prikupljali radovi na temu ljubavi koje je zatim detaljno proučio žiri: profesorice Ivana Ladika i Ivana Sekulić te učiteljica Maja Medak.

Pročitajte najbolje radove!

Žiri je složno, od tridesetak pristiglih, odabrao ukupno deset, prema njihovom mišljenju, najboljih radova – pet iz kategorije nižih i pet radova iz kategorije viših razreda. U završni su se krug tako plasirali:

Valentina Đerek (6.b), Leda Popović (5.c), Niko Galić (5.c), Vida Novosel (8.b), Lea Bešlić (7.b), Kata Pranjić (2.c), Erna Begić (4.c), Mia Kolarec (4.c), Ena Šmudla (3.a) i Korina Boršo (2.c).

Radovi su bili objavljeni na panou na prvome katu i publika je cijeli jedan tjedan mogla uživati u čitanju ovih originalnih i maštovitih djela. I ne samo uživati u čitanju, nego i putem on-line ankete glasovati za rad koji smatraju najboljim. 28. veljače u 20 sati anketa je zaključena i glasovi su prebrojeni.

U kategoriji nižih razreda pobjedu je odnijela Ena Šmudla s pričom Zaljubljeni automobili, dok je Lea Bešlić s pričom Ljubavna petlja izabrana najboljom u kategoriji viših razreda.

Učenicama je osobno čestitala i ravnateljica Diana Dujmović koja im je zajedno s učiteljicom Majom Medak 5. ožujka uručila diplome i nagrade.

Zahvaljujemo svima koji su se hrabro prijavili na natječaj te svima koji su pročitali radove finalista i sudjelovali u odabiru pobjednika.

Nagrađenim učenicama čestitamo i ovom prilikom, a njihove priče objavljujemo u nastavku.

Maja Medak

 

Zaljubljeni automobili

Živjela jednom jedna automobilka na parkirnome mjestu u zagrebačkoj garaži. Bila je crvene boje marke Peugeot. Retrovizori su joj se sjajili, a gume su joj blistale. Bila je prekrasna. Ali imala je problem. Nije imala prijatelja i zato je bila jako tužna. Međutim, jednoga dana saznala je da se doselio novi susjed i da će njegov automobil živjeti pokraj nje. Bila je jako uzbuđena i vesela. I došao je novi automobil. Bio je srebrne boje i marke Audi. Sjajio se kao i ona. Počeli su razgovarati. Razgovarali su o tome koji je najbrži automobil, o popravcima… Uglavnom, o svemu i svačemu. Zaljubili su se. Vidjelo im se na licima. Nakon nekoliko mjeseci došlo je ljeto i vrijeme da automobilka otputuje sa svojom vlasnicom u Split. Bojala se da će je automobil zaboraviti. Ali on je obećao da neće. Automobilka je cijelo ljeto strahovala. Međutim, nakon povratka u Zagreb shvatila je da je automobil nije zaboravio nego ju je čekao u garaži s nekakvim papirom. A taj papir zapravo je bilo ljubavno pismo. Kad je automobilka pročitala pismo, bila je jako sretna. Tad se dobro vidjelo da su zaljubljeni. Jednoga dana odlučili su se poljubiti u usta. To su i učinili. Samo, problem je bio to što je automobilima to poljubac, a ljudima sudar. I da – oni su se sudarili. Iz automobila su iskočili ljutiti vlasnici i stali se prepirati. Ali kad su shvatili da su prvi susjedi, dogovorili su se da će platiti nastalu štetu popola i zajedno otići na sladoled. I to je bio početak još jedne ljubavne priče.

Ena Šmudla, 3.a

 

 

Ljubavna petlja

Vani je sjalo sunce, cvijeće je mirisalo i moglo se čuti cvrkutanje raznih ptica. No cvrkutanje ptica prekinuto je bukom u blizini kuće bijele boje, smeđih vrata i krova s prekrasnim vrtom. ,,Lara, požuri se! Zakasnit ćemo u školu!” vikao je visoki dječak plavih očiju i crne kose imena Tomas. Prošlo je već pet minuta i još uvijek nije dobio odgovor. Namrštio se i maknuo kosu s očiju koje su zasjale na suncu. ,,Dobro onda, ako ćemo tako, ti idi sama jer ja sada krećem!” viknuo je pokušavajući vidjeti svoju dragu prijateljicu kroz prozor kuće. Lupio je nogom o pod, što jače, da joj da do znanja da je krenuo. ,,Evo me!” čuo se visoki ženski glas koji je dolazio iza Tomasovih leđa. Djevojčica ružičasto obojene kose i ružičastih obraza trčeći se slučajno zabila u svog prijatelja. Tomas je pao, a i Lara za njime. ,,Što je tebi?” ljutito je uzviknuo Tomas. ,,Joj, oprosti, ljutko jedan. Ili možda bolje, nestrpljivko jedan”, mirno, s blagim osmijehom rekla je Lara. Tomas je zakolutao očima i ustao, a potom pomogao i Lari. Trebalo im je točno 20 minuta do škole, iako su mogli stići i za 10, da Lara nije svake tri minute zastajkivala i gledala ptice kako cvrkuću na stablu. Uz to je brala cvijeće za buket kojega je dala Tomasu. ,,Izvoli, buket za tebe. Nazvala sam ga Buketom prijateljstva zato što je on simbol našega prijateljstva”, potiho je rekla Lara. ,,Hvala ti!” zahvalio je Tomas gledajući ravno u njezine plave oči.

,,Dobar dan, dragi učenici! Danas nam dolaze dva nova učenika”, rekao je profesor veoma ozbiljno. U učionicu su ušla dva ljudska bića; jedan ženskoga, a drugi muškoga roda. ,,Bok, zovem se Marina. Volim crtati i bojati, toliko da bih to mogla raditi cijeli dan!” rekla je djevojčica smeđe kose i smeđih očiju. Na sebi je imala bijelu majicu zaprljanu temperama i obične traperice. Kad ju je Tomas ugledao, oči su mu zablistale, a lice zarumenilo. ,,Hej, ja sam Aron. Veoma sam tiha osoba pa je to, u većini slučajeva, razlog zašto ne govorim”, prošaptao je dječak plave kose s jednim zelenim pramenom, smeđih očiju iza naočala. Lara ga je gledala ravno u oči i smješkala mu se, no on ju nije primijetio. ,,Nestrpljivko! Kako ti se čine novi učenici?” šapnula je Lara. ,,Super su, pogotovo Marina! Ona je umjetnica, poput mene. Baš je za mene!” zaljubljeno je šaputao Tomas. ,,Ali Aron je bolji! Baš je sladak, pogledaj ga”, šapnula je Lara. Na taj komentar nije dobila odgovor jer je Tomas bio zabavljen gledanjem nove učenice. Lara je zakolutala očima i gurnula ga. ,,Možeš li mi dati ružu iz onoga buketa?” upitala ga je. Tomas nije ništa rekao, samo joj je dao ružu. Profesor je novom učeniku rekao da sjedne iza Lare, a učenici ispred Tomasa. Lara je u tome vidjela priliku da Aronu da ružu. Aron je sjeo iza nje, a ona mu se okrenula. ,,Evo ti ova ruža za dobrodošlicu!” rekla je nervozno Lara dok mu je pružala žutu ružu. On se osmjehnuo i uzeo je. Za to vrijeme Tomas je smišljao kako će uopće započeti razgovor s Marinom, pa se sjetio buketa kojeg mu je Lara dala. Uzeo je buket, osjećao se malo krivo, ali je pretrpio taj osjećaj. ,,Hej, dobrodošla!” tiho je rekao Tomas dok je pružao buket. Ona ga je uzela i odgovorila: ,,Hvala.” Lara je to vidjela i osjećala se tužno i ljubomorno. Činilo joj se da će zaplakati pa je prekrila svoje plave oči. ,,Kako je mogao to učiniti? Ja sam potrošila svoje vrijeme da napravim taj buket za njega! Kako je mogao dati naš simbol prijateljstva nekoj razmaženoj djevojčici koju je tek ugledao?” prošaptala je Lara tako da je nitko nije mogao čuti.

Poslije sata, za vrijeme odmora, našli su se Lara i Tomas. Tomas je odmah započeo priču o novoj učenici Marini, ali Lara ga je slušala nezainteresirano. ,,Gdje ti je buket?” odjednom je ozbiljno upitala Lara. ,,Oprosti, ali dao sam ga”, rekao je Tomas. Sada je Lara izgledala još ljuće, i u isto vrijeme tužno. Tomas nije znao što učiniti pa se sjetio nečega što mala, niska Lara obožava. ,,Znam kako ću te razveseliti! Hajdemo se natjecati. Cilj je osvojiti, odnosno tvoj je cilj osvojiti Arona, a moj Marinu prije Valentinova. Pobjednik dobiva nagradu!” rekao je Tomas ponosno. ,,Izazov? Može! Svi znaju da ja uvijek pobjeđujem u natjecanjima!” sretno je rekla Lara i odmah počela tražiti Arona. Tomas uopće nije mislio da će Lara to shvatiti tako ozbiljno, pa je ostao stajati sam pitajući se što je to napravio.

Prošla su tri dana od početka izazova, a Lara, Tomas, Marina i Aron postali su prijatelji. ,,Što to miriše?” gladno je upitao Tomas. ,,Kroasani, ali nisu za tebe! Napravila sam ih za Arona. Sigurno će se zaljubiti u mene kad proba ovaj moj specijalitet”, samouvjereno je rekla Lara. ,,Misliš, zaljubiti u kroasane?” rekao je Tomas smijući se. ,,A što ćeš ti napraviti za svoju umjetnicu koja je baš za tebe?” upitala ga je Lara. ,,Jednostavno ću se družiti s njom što više, pa je pozvati van i darovati joj primjerice skupu ogrlicu”, rekao je Tomas misleći da će njegov plan upaliti. ,,To se tako ne radi! Sigurno se neće zaljubiti u tebe, nego u to što joj kupiš, a i sigurno ne želiš da te svaki dan dolazi moliti da joj nešto kupiš?” rekla je razočarano Lara. ,,Nego, kako onda, što napraviti?” razljutio se Tomas. ,,Ne smijem ti reći, ipak se natječemo! Ali sigurno će ti trebati energije!” rekla je Lara gurajući kroasan u Tomasova usta. Lara i Tomas nastavili su hodati do škole bez da su progovorili i riječ, samo se moglo čuti Tomasovo mljackanje dok je jeo kroasan. Prestao je mljackati čim je ugledao Marinu i Arona kako se drže za ruke. ,,Hej, ljudi!” povikala je Lara čim ih je vidjela. Tomas ju je gledao zbunjeno. ,,Što to radiš? Zar ih nisi vidjela da se drže za ruke? Nije li ti to sumnjivo?” šaptao je Tomas dok su im se Marina i Aron približavali. Lara ga je ignorirala i odmah zagrlila Arona. Tomas se udario rukom po čelu čim je vidio što je napravila. ,,Hoćete li možda probati kroasane?” pitala je Lara koja je bila sva rumena u licu. Oboje su probali njezine kroasane i pohvalili je. ,,Marina, možeš li možda danas ići van?” upitao je Tomas Marinu. ,,Žao mi je, ne mogu. Previše sam zaposlena”, odgovorila mu je Marina.

Bio je dan prije Valentinova. Lara i Tomas zajedno su išli u školu dok je vjetar jako puhao. Larina ružičasta kosa letjela je posvuda, pa i u Tomasove oči. Njezina kosa mirisala je po jagodama, a Tomas je obožavao jagode sa šlagom pa nije znao smeta li mu njezina kosa ili ne. Lara je gledala u pod i razmišljala o Aronu, o njegovoj mekanoj kosi i predivnim očima. Lara i Tomas nisu uopće razgovarali putem do škole jer je danas bio važan dan. ,,Hej, golupčići, ovdje smo!” vikala je Marina. Lara i Tomas ih gotovo nisu primijetili jer nisu znali da je Marina mislila na njih. ,,Sutra je Valentinovo, ja baš volim taj dan. Jeste li čuli da je sutra i veliki ples?” rekla je Marina. Potom je Aron nešto šapnuo Marini i krenuo prema ulazu u školu. Lari se ukazala prilika pa je odmah potrčala za njime. Trčala je toliko brzo da se spotaknula o kamen. Gotovo je pala, ali nije jer ju je Aron uhvatio. Gledali su se ravno u oči nekoliko sekunda jer ju je Aron pustio. ,,Hvala!” rekla je Lara obraza crvenih kao crvena paprika. ,,Nema na čemu!” osmjehnuo se Aron i krenuo dalje. Lara ga je primila za ruku i rekla: ,,Hoćeš li sutra ići na onaj ples sa mnom?” Aron se zacrvenio i pogledao je. ,,Oprosti, ali već idem s Marinom. Siguran sam da te čeka bolja osoba da ga pozoveš na ples, a možda i on pozove tebe”, mirno je odgovorio Lari i krenuo svojim putem. Lara je bila razočarana, pomalo tužna i zbunjena. Njezina je ružičasta kosa lepršala na vjetru dok je mirno stajala. Za to vrijeme Tomas je odlučio saznati istinu. ,,Hoćeš li ići na ples sa mnom?” stidljivo je upitao Marinu. ,,Ja već idem s Aronom, oprosti”, odgovorila mu je Marina. Tomas, koji je mislio da je ona umjetnica stvorena za njega, gledao ju je zbunjeno. Zatim je Marina ustala i otišla za Aronom. Lara je došla ljutita do Tomasa. Tomas ju je pogledao kao da je neki vrag. ,,Ti si za sve kriva! Da nisi prihvatila izazov, ovo se ne bi dogodilo!” vikao je na Laru. ,,Ja sam kriva? Ti si onaj koji je smislio taj izazov!” isto tako glasno vikala je Lara. ,,Ti si bila ona koja je bila sva uvrijeđena”, rekao je Tomas smirenije, ali još uvijek ljutito. ,,Ti si onaj koji je dao moj buket”, rekla je Lara. ,,Ti si ona koja ga je napravila”, tiho je rekao Tomas. Lara ga je pogledala i otrčala. Tomas ju je gledao misleći da će pasti, da će joj on pomoći da ustane i ispričati se, ali ovoga puta Lara je bila spretnija i nije pala. Do Tomasa je došao Aron. ,,Što je bilo?” upitao je Aron. ,,Ništa… Ali moram priznati da je slatka dok se ljuti”, šapnuo je Tomas sav crven. ,,Zašto joj ne kažeš da ti se sviđa?” upitao je Aron. ,,Molim, ali, meni se ona ne…“ govorio je Tomas kad je osjetio leptiriće u trbuhu i toplinu oko srca. Aron ga je gledao sa smiješkom na licu.

Trčeći, Lara je srela Marinu. Pokušavala ju je ignorirati, ali nije mogla pa je dotrčala do nje. ,,Što je bilo? Jesi li u redu?” upitala je Marina zabrinuto. ,,Ma, samo mala svađa. Ništa više”, odgovorila je Lara smireno. ,,Kako slatko! Ljubavni problemi golupčića!” sretno je rekla Marina. Lara se zacrvenila i namrštila. Marina joj je pružila buket znajući da Lara zna što treba s njime napraviti. Nakon nekoga vremena Lara i Tomas su se slučajno sreli. Sve je bilo kao i uvijek samo što su oboje bili crveni u licu. Tomas je prvi pružio ružu, a zatim je Lara pružila buket. ,,Nije li ovo malo čudno?” upitala je Lara gledajući ružu. ,,Nešto nije u redu s ružom?” odmah je Tomas počeo paničariti. ,,Ma, ne! Nego mi, koji smo se natjecali u koga će se od nas netko od njih dvoje prvi zaljubiti, zaljubili smo se međusobno”, smijući se rekla je Lara. Tomas joj na to nije ništa odgovorio, već se počeo glasno smijati. Kad im je od smijeha ponestalo zraka, oboje su se zagrlili. Sada je Tomas bio siguran da mu ne smeta Larina kosa, a Lara je bila sigurna da joj ne smeta Tomasova nestrpljivost. Iz daljine su ih promatrali umjetnica Marina i tihi dječak Aron. ,,Naš je plan uspio. Sada se možemo vratiti kući”, veselo je rekla Marina gledajući golupčiće iz daljine.

Marina i Aron pretvorili su se u svoje prave oblike, anđele ljubavi, odnosno Kupidove pomoćnike.

Lea Bešlić, 7.b

Odgovori