Osnovna škola Rapska

Dan planete Zemlja

Naši najmlađi učenici su bili jako vrijedni! Neka vas njihovi radovi podsjete na važnost čuvanja okoliša!

Radovi učenika

Dan planete Zemlje

Dan planeta Zemlje obilježavamo 22 .travnja. Svaki dan je važan no ovaj je jednom u godini, kao i rođendani.
Kako bi planet bio čišći moramo ga održavati čistim: moramo svako smeće bacati u za to predviđeni koš za smeće, a ne samo baciti iz ruke i da nas nije briga za to smeće. Moramo biti odgovorni za ono što radimo kada smo vani. U rijeke isto ne smijemo ništa bacati jer to škodi svim vodenim bićima. Ni nama ne bi bilo ugodno da smo mi vodena bića pa nam netko baci smeće u našu vodu. Svugdje oko nas ima puno smeća. Mi nismo ni svjesni da je to i naše smeće. Kada idemo u šumu ni tamo ne smijemo bacati smeće. Ako već idemo u šumu, ne moramo bezveze sjeći stabla jer nam to uzima kisik i šteti životinjama. Ako u more recimo bacimo prozirnu plastičnu vrećicu, tada meduza, kornjača i riba mogu ući u vrećicu i jako se dobro zapetljati i više nikada ne izaći iz te vrećice. Tako dođe do izumiranja morskih bića. Recimo, ako smo na pikniku i gulimo te jedemo naranču ili mandarinu, u redu je ako nam padne na tlo pa mi to ne vidimo i odemo poslije. Neće se ništa dogoditi jer će se razgraditi, ali ako namjerno stalno ostavljamo smeće onda to već nije u redu.
Okoliš treba biti zelen, a ne pun smeća.

Barbara Franjković, 3.b

Dan planeta Zemlje

Dan planeta Zemlje je poseban dan. Poseban je zato što tada i uvijek trebamo održavati čistoću našega planeta.

Naša planeta Zemlja je prekrasna. Na njoj postoje: rijeke koje nam daju pitku vodu, šume koje nam daju kisik koji dišemo, mora koja nam daju hranu (ribe), planine koje nam daju ljepotu…
Planeta Zemlja je dom: ljudima, životinjama, bakterijama i virusima. Svi moramo živjeti u skladu.

Koliko znam Zemlja je jedini planet na kojem je život moguć. Ja jako volim planetu Zemlju zato čuvam prirodu koliko mogu.

Teo Antolin 3.b

Eko priča

Jednoga dana jedan dječak po imenu Željko odlučio je reciklirati. I tako je počeo trošiti manje vode, manje struje itd. Kada je vidio da njegova obitelj to ne radi, rekao im je da je to dobro za ozonski omotač, za životinje i za prirodu. Tako je njegova obitelj postala EKO obitelj. Počeli su to govoriti svojim prijateljima i tako su svi postali EKO. To se radilo mnogim generacijama i tako je planet osta sačuvan.

Vedran Prpić, 3.b

IVICA I DAN PLANETA ZEMLJE

Ivica je u školi dobio zadatak napisati sastavak o Danu planeta Zemlje.
Čim je došao iz škole proučio je malo više o Danu planeta Zemlje. Zatim je otvorio bilježnicu i zapisivao sve što je mislio da je važno. Najvažnije mu je bilo da taj dan obilježavamo 22.TRAVNJA. Njegova mlađa sestra Ana je jedva čekala da i ona krene u školu i nešto nauči o ovom danu. Ipak nije dugo trebala čekati, Ivica ju je tome nučio. Poučio ju je mnogo stvari. Npr. Odglumili su predstavu o Zemlji i Suncu koju su sami izmislili, pjesmicu o Danu planeta Zemlje, napisali su i priču o tome kako su to sve i zašto napravili i još puno toga.

Dan planeta zemlje obilježavamo 22. TRAVNJA.
Već ga obilježavamo 50 godina. Više od 150 zemalja diljem svijeta na današnji dan obilježava Dan planeta Zemlje. Planet Zemlja je treći od Sunca, a star je 4,5 milijardi godina.
Godine 2011. posadilo se 28 milijuna stabala kao dio kampanje SADIMO STABLA, A NE BOMBE.

Klara Špindrić, 3.b

Odgovori