Osnovna škola Rapska

Projekt: Šetnja oko Zemlje

Svi smo svjedoci činjenice da se djeca sve manje kreću, provode puno vremena uz mobitele, laptope, tablete, a pogotovo u ovim izvanrednim okolnostima u kojima je mogućnost za sportske aktivnosti ograničena.

Uz pomoć projekta „Šetnja oko Zemlje“ mi ih „pokrećemo“ i potičemo da budu fizički aktivni (čak i u ovim okolnostima).

Projekt je zamišljen kroz izazove, a prvi izazov pokrenut je 16. travnja 2020., kada su sudionici (učenici, roditelji i djelatnici OŠ Petra Preradovića) krenuli u virtualnu avanturu šetnje oko Zemlje. Zadatak je bio zajedno prehodati ili pretrčati nešto više od 28.000 km (po liniji zapad-istok od Zagreba do Zagreba, odnosno od OŠ Petra Preradovića i natrag, po 45. paraleli) u što kraćem roku. Izazov smo ostvarili u samo 12 dana, s ukupno 555 aktivno uključenih sudionika (a škola broji 383 učenika).

Budući da je prva faza projekta, na razini OŠ Petra Preradovića, polučila neočekivan uspjeh i izazvala veliku zainteresiranost i odaziv sudionika, cilj je projekt proširiti i na širu populaciju – druge osnovne i srednje škole u Hrvatskoj, sportske klubove, rekreacijske i ostale udruge i sl. te vas molimo podršku za taj dio, odnosno daljnje širenje projekta.

CILJ PROJEKTA

Osnovni cilj projekta i svih izazova unutar njega je da se što veći broj učenika i djelatnika (svatko u skladu sa svojim mogućnostima) potakne na dodatnu tjelesnu aktivnost.

Ostali ciljevi projekta (izazova) su:
• Shvaćanje važnosti zajedničkog djelovanja radi postizanja određenog cilja, tj. osvještavanje da su neki ciljevi koji su pojedincu nedostižni, zajednički djelovanjem itekako ostvarivi
• Motivacija ostalih članova obitelji, prijatelja, susjeda i ostalih za povećanje fizičke aktivnosti
• Proširivanje znanja i ostvarivanje međupredmetne povezanosti (u slučaju vođenja dnevnika putovanja)
• Korištenje tehničkih dostignuća u svrhu praćenja sportske aktivnosti

OŠ Rapska kao i druge škole uključila se u projekt OŠ Petra Preradovića. Cilj nam je napraviti najviše kilometara i konkurirati drugim školama, a zajednički cilj svih škola je skupiti dovoljno kilometara da okružimo Zemlju.

Brojne su mogućnosti postavljanja izazova, što ovisi o broju sudionika i ciljanom vremenskom trajanju izazova (npr. prijeći udaljenost između gradova, obići Hrvatsku, Europu, cijelu planetu Zemlju, prošetati do Mjeseca, Sunca…). Izazov se ostvaruje prelazeći zadanu udaljenost hodajući, trčeći ili planinareći.

1.1. POČETAK NOVOG IZAZOVA – UKLJUČIVANJE OSTALIH ŠKOLA/ORGANIZACIJA U PROJEKT

Novi izazov počeo bi u petak, 15. svibnja 2020. u 08:00 h, a cilj bi bio napraviti krug oko Zemlje – od Zagreba do Zagreba, ovaj puta po meridijanu 16 (na kojemu je Zagreb) + meridjian 344 (a to iznosi 40 009, 152 km).

Budući da je osnovni cilj povećanje tjelesne aktivnosti, dnevnik putovanja i ostale dodatne aktivnosti opisane u projektu koji je proveden u OŠ Petra Preradovića nisu obvezne. Bitna je samo evidencija prijeđenih kilometara po danima izazova.

Trajanje izazova ovisi o broju sudionika i njihovom angažmanu.

1.2. PREDISPOZICIJE ZA SUDJELOVANJE

• Za sudjelovanje u izazovu potrebno je instalirati besplatnu aplikaciju za mjerenje broja koraka (npr. Pedometar) na mobitelu, koristiti pametni sat sa navedenom aplikacijom, fitness narukvicu i sl.
• Aktivnosti kojima se može sudjelovati su: hodanje, trčanje ili planinarenje i za to vrijeme obvezno imati sa sobom uređaj s uključenom aplikacijom za mjerenje koraka
• Sudjelovati mogu i djeca i odrasli, rodbina, prijatelji, susjedi i sl.
• Čuvati rezultate u uređaju do kraja izazova

1.3. NAČIN PROVOĐENJA IZAZOVA

• Potrebno je informirati, odnosno animirati učenike/roditelje/djelatnike za sudjelovanje u izazovu.

• VODITELJI IZAZOVA SU KLAUDIJA BUBALO (ZA 1.-4.) I MARJAN MARANGUNIĆ (ZA 5.-8.)
Oni će prikupljati podatke o prijeđenim kilometrima na nivou cijele škole te dnevno slati informaciju o ukupno prijeđenim kilometrima po danu svim sudionicima.
(za one koji se žele više uključiti, mogu napraviti i tablicu prijeđenih kilometara po razredima – međurazredna natjecanja su izvrsna motivacija za svakog učenika)

Odgovori