Osnovna škola Rapska

Sigečica dobila meteorološku postaju: U OŠ Rapska postavljena moderna meteo postaja

Svjetski meteorološki dan (23. ožujka) ove je godine u OŠ Rapska obilježen kao nikada do sada. Prikupljali smo meteorološke poslovice i pučke izreke o vremenu na hrvatskim narječjima, na informatici preračunavali mjerne jedinice u Pythonu, izrađivali proljetni kalendar na njemačkom jeziku, a poznati meteorolog Zoran Vakula dao je videointervju našoj školi!

Učenici škole motrili su i zapisivali vrijeme cijelog tjedna, sve zahvaljujući modernoj automatskoj meteorološkoj postaji koja je postavljena na krovu naše škole, a čiji su podaci dostupni na internetu u realnom vremenu!

Automatska meteorološka postaja podatke šalje na internet svakih 5 minuta, a podaci se mogu pratiti u bočnom stupcu na našoj školskoj internetskoj stranici te na meteorološkom servisu Neverin.hr koji je omogućio povezivanje meteorološke postaje na internet.

Meteorološka stanica mjeri temperaturu zraka, relativnu vlažnost, tlak zraka, smjer i brzinu vjetra, količinu kiše, UV indeks i solarno zračenje. Podaci s meteorološke postaje koristit će se u više nastavnih predmeta.

Postavljanjem meteorološke postaje i obilježavanjem Svjetskog meteorološkog želja je bila zainteresirati učenike za meteorologiju, odnosno znanost te osvijestiti klimatske promjene.

Postavljanje meteorološke postaje te videointervju s meteorologom Zoranom Vakulom odradili su učenici Meteorološke skupine OŠ Rapska s voditeljem Alenom Šterpinom, nastavnikom fizike i informatike.

Intervju sa Zoranom Vakulom

Aktivnosti odrađene s učenicima

Odgovori