Osnovna škola Rapska

Terenska nastava na Sljemenu učenika sedmih razreda

Učenici sedmih razreda prisustvovali su dvodnevnoj terenskoj nastavi na Sljemenu u  pratnji svojih razrednika Gordana Jurkovića, Elvire Sunare i Zrinke Knezović.

Okupili smo se ispred OŠ Rapska u subotu, 20.11.2021. te smo se autobusom uputili prema Sljemenu gdje smo bili smješteni u Domu Crvenog križa.

Uslijedio je posjet rudniku srebra Zrinski. Rudnik Zrinski otvoren je u 16. stoljeću, kada je na tom području pronađen galenit u kojem kao primjesa dolazi srebro. Rudari su počeli dubiti hodnike u medvedničkom podzemlju u potrazi za tom vrijednom kovinom.  Rad u rudniku bio je iznimno mukotrpan. Tridesetak rudara svaki je dan u smjenama od 10 do 12 sati ručno iskopavalo vrijednu rudu. Usprkos nadljudskim naporima rudara, ovaj rudnik nikada nije bio naročito izdašan. Trebalo je istaliti čak tonu galenita da se dobije samo pola kilograma srebra. Nakon obilaska rudnika uslijedili su ručak, druženje, večera i ples.

Dana 21.11.2021. nakon doručka uputili smo se prema RTV tornju na Sljemenu gdje su učenici imali priliku vidjeti toranj izbliza. Upravo je taj toranj bio često napadnut, u namjeri da Zagreb ostane bez praćenja programa.

Zatim smo ručali i krenuli prema OŠ Rapska organiziranim autobusom. Vratili smo se u kasnim poslijepodnevnim satima puni dojmova i sretni što se terenska nastava usprkos epidemiološkim mjerama uspjela održati.

Zrinka Knezović

 

 

Odgovori