Osnovna škola Rapska

Posjet Zadruge Art Etnografskom muzeju

U radu Zadruge Art, tijekom školske godine 2021./2022., sudjelovalo je tridesetak vrijednih učenika te ih je voditeljica Karmen Hakenberg nagradila posjetom Etnografskom muzeju 12. svibnja 2022. Razgledali su, u pratnji profesorice Ivane Ladike, asistentice Anamarie Ban i knjižničarke Dore Pervan, te uz stručno vodstvo muzejske pedagoginje, izložbu Igračke – djetinjstvo zauvijek.

Izložba prikazuje bogatstvo i raznolikost hrvatskih tradicijskih, umjetničkih i tvorničkih dječjih igračaka i igara. Zamišljena je kao putovanje kroz povijest igračaka i igara koje čuvaju u Muzeju. Sve igračke izrađene su u Hrvatskoj ili su ih izradili hrvatski autori.

 

U svijet igračaka i igara učenici su ušli odigravši igru Školica koja se nalazi i na plakatu.

U prvome dijelu izložbene dvorane razgledali su tradicijske dječje igračke izrađene od drveta ili keramike te sjedili u desetak puta uvećanim kopijama dječjih igračaka s Trga pape Ivana Pavla II. u Mariji Bistrici.

U drugome dijelu izložbene dvorane izložene su igračke hrvatskih tvornica i majstorskih radionica. Učenici su prepoznali igračke kojima su se igrali i sačuvali za uspomenu njihovi roditelji, igrali društvene igre (najviše im se svidio Memory – trebali su pronaći dvije iste igračke) te gledali crtane filmove (i danas su omiljeni Profesor Baltazar i Mali leteći medvjedići).

Razgledali su i Zbirku izvaneuropskih kultura koju čine zanimljive igračke namijenjene djeci različitih kultura svijeta od Azije, Južne Amerike, preko Afrike do Australije.

Učenici su se okušali i u osmišljavanju izgleda konjića – tradicijske drvene igračke. Na radionici su ga oslikali temperama. Kad se konjić posuši, ostat će im trajna uspomena.

Na kraju su u Suvenirnici odabrali konjiće na kotačima, klepetaljke – ptice s kotačićima koje se guraju na štapu i gitare. Prepoznali su bezvremensku ljepotu i kvalitetu tradicijskih drvenih igračaka.

Izvori: www.emz.hr i Letak

Fotogaleriju pogledajte na više.

Odgovori