Osnovna škola Rapska

Program prevencije karijesa u djece predškolske i školske dobi

Poštovani roditelji,

 

Stomatološka poliklinika Zagreb (SPZ), u suradnji s Gradskim uredom za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, provodi od 2007. godine Program prevencije karijesa u djece predškolske i školske dobi u Gradu Zagrebu. Voditeljica projekta je Ravnateljica Stomatološke poliklinike Zagreb, dr. sc. Petra Nola Fuchs, dr.med.dent, spec. oralne kirurgije. Cilj programa je podizanje svijesti o važnosti oralnog zdravlja edukacijom predškolske i školske djece te svih osoba koji se brinu za djecu te mogućnostima prevencije i liječenja karijesa.

Program se odvija u specijalističkim ordinacijama za djecu SPZ-a gdje djeca dolaze u SPZ u Perkovčevu 3 u pratnji jednog roditelja. Program se provodi subotom u jutarnjim satima kada je SPZ zatvorena za redovne pacijente.

 

Pregledi usne šupljine djece iz Osnovne škole Rapska odvijat će se u subotu 13.5.2023. u Perkovčevoj 3. Raspored dolazaka u SPZ radi se prema broju djece u pojedinoj osnovnoj školi. Molimo zainteresirane roditelje da se jave učiteljicama koje će objediniti popise.

 

Ovim Programom prevencije karijesa obuhvaćamo djecu prvih, četvrtih, sedmih i svih zainteresiranih razreda osnovnih škola.

 

Roditelji moraju imati masku u zdravstvenoj ustanovi. Pregledi djece najčešće se odvijaju u prizemlju SPZ-a, a djecu i pratnju djelatnik na ulazu upućuje u čekaonicu. Preglede vrše jedna ili više specijalistica dječje i preventivne stomatologije (ovisno o broju djece) uz asistenciju medicinskih sestara. U čekaonici prije samog pregleda pratnji svakog djeteta daje se na potpis Informirani pristanak – otvorite poveznicu i kojeg roditelji mogu donijeti potpisanog sa sobom ili će njegovu raspodjelu izvršiti djelatnici SPZ-a prilikom dolaska djece) u kojem je objašnjena svrha i način provođenja Programa.

Sam pregled je bezbolan i vrši se sterilnim stomatološkim ogledalom. Pregledana djeca putem škole dobivaju nalaz o stanju zuba te imaju mogućnost bez uputnice narednih šest mjeseci dolaziti na daljnju sanaciju zubi kod specijalista dječje stomatologije u SPZ u redovno radno vrijeme. Nalazi će se poslati naknadno u našu osnovnu školu, a djelatnici škole će iste podijelili roditeljima. Dijete koje treba sanirati karijes moći će se naručiti za termin sanacije telefonski (tel. broj se nalazi napisan na nalazu koje će svako pregledano dijete dobiti).

Odgovori