Osnovna škola Rapska

Erasmus Online i offline – susret dvaju svjetova

 

Osnovna škola Rapska po prvi put u svojoj osamdesetogodišnjoj povijesti sudjeluje u Erasmus + projektima. Projekt se zove “Online vs. offline – two worlds meet”, a voditeljica je Mirena Maljković, učitelj mentor.

Tijekom siječnja 2020. godine, na inicijativu ravnateljice Diane Dujmović, osnovan je prvi Erasmus tim u OŠ Rapska. Ideja je bila upoznati se s načinom apliciranja i provođenja K1 projekata.

U siječnju 2021. godine počelo je intenzivno raspisivanje projekta na ideju Mirene Maljković, učiteljice informatike u OŠ Rapska. Ona je vrlo rano osvijestila potrebu za educiranjem učenika, roditelja, a i djelatnika, o kvalitetnijem i svrsishodnijem korištenju digitalnih tehnologija. Iz tog razloga osmislila je Dan BezVeze, tematski dan, koji je prvi put održan 2018. godine u OŠ Rapska. Svake se godine sve više škola pridružuje obilježavanju Dana BezVeze. Više o projektu saznajte na mrežnoj poveznici projekta te zapratite projekt na društvenim mrežama Instagram i Facebook.

Ciljevi projekta “Online vs. offline – two worlds meet” su: podizanje digitalne i medijske pismenosti učenika, roditelja i djelatnika Škole, poticanje na tjelesnu aktivnost, briga o mentalnom zdravlju i edukacija o digitalnim tehnologijama.

Zbog pojave pandemije koronavirusa i prelaska na online nastavu osvijestili smo da je edukacija o svrsishodnom korištenju tehnologije, u kojoj se ni odrasli nisu uspjeli snaći, neophodna.

 1. godine Erasmus tim OŠ Rapska okupio je sljedeće djelatnike:
 • Mirena Maljković, učiteljica informatike, voditeljica projekta
 • Lovorka Jurić Komljenović, pedagoginja
 • Margareta Kovač, psihologinja pripravnica
 • Milenko Beneš, učitelj razredne nastave
 • Olja Nedić, učiteljica razredne nastave
 • Ivana Sekulić, učiteljica engleskog jezika
 • Lucija Krpan, profesorica geografije
 • Alen Šterpin, prof. informatike i fizike
 • Diana Dujmović, ravnateljica

 

Timu su se kasnije pridružile učiteljica razredne nastave Josipa Hotovec i učiteljica informatike Iva Fabijanić zbog odlaska Lucije Krpan i Alena Šterpina.

Projekt je dobio naziv „Online vs. Offline – Two worlds meet” ili na hrvatskom jeziku „Online vs. Offline – susret dvaju svjetova”. Zamišljen je u dvogodišnjem trajanju, a podrazumijeva i mobilnosti učitelja kako bi se dodatno educirali za svrhovitu provedbu projekta. Škola je dobila i financijsku pomoć od 18 tis. eura za provođenje projekta.

eTwinning projekt „Offline onlife”, koji je proizašao iz velikog projekta, okupio je desetak partnerskih škola iz Hrvatske i Europe te svaki mjesec obrađuje novu temu i aktivnosti koje krovno obuhvaća veliki projekt. Partnerske škole su:

 • Osnovna škola I. C. 1 D’Acquisto-Leone, Pomigliano d’Arco, Italy
 • Osnovna škola Eugena Kvaternika, Velika Gorica
 • Osnovna škola Eugena Kumičića, Velika Gorica
 • Osnovna škola Antuna Bauera, Vukovar
 • Centar za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar, Varaždin
 • Elektrotehnička škola, Zagreb
 • Prva osnovna škola, Ogulin
 • Osnovna škola Petrijanec, Petrijanec
 • Projekt možete pratiti putem Twinspace stranice i Facebook stranice projekta . Učenici i roditelji škole pozdravili su ovaj projekt kao odskočnu dasku za mnoštvo novih ideja i projekata za Osnovnu školu Rapska.

Diana Dujmović

 

Video u kojem predstavljamo svoju školu:

 

Igranje Kahoot kviza kreiran s partnerima za Dan sigurnijeg interneta: 

Igranje društvenih igara

 

Izrađene društvene igre

 

 

 


MOBILNOSTI PROJEKTA “Online i offline – susret dvaju svjetova”

 

DUBLIN

Učiteljice Josipa i Ivana u sklopu projekta u veljači su putovale u Dublin na edukacije pod nazivima: Embracing Diversity, Preventing Bullying and Violence i The 4Cs: Creativity, Critical Thinking, Communication and Collaboration in Schools. Tjedan dana sudjelovale su na predavanjima na kojima su se upoznale s teorijom i raznim praktičnim aktivnostima koje se mogu primijeniti i u našoj školi.

Nakon predavanja posjetile su i najpoznatije dijelove Dublina te prekrasne irske klifove.

 

BERLIN

U sklopu Erasmus projekta koji je pokrenula  naša škola „Online i offline – susret dvaju svjetova“, učiteljica Iva putovala je u Berlin na edukaciju Tablets and Smartphones: Using Mobile Devices as Educational Tools. Edukacija je trajala šest dana, a započela je upoznavanjem, odnosno igrom ledolomac. Tijekom edukacije, učiteljica je upoznala razne alate i aplikacije koje može koristiti u svakidašnjem radu. Neki od alata mogu poslužiti učiteljima kako bi nastavni sadržaj bolje približili učenicima na malo drugačiji i zanimljiv način, a neke alate učenici mogu sami koristiti.
Slobodno vrijeme učiteljica je iskoristila šetnjom i razgledavanjem predivnog Berlina. Posjetila je najpoznatije znamenitosti poput Brandenburških vrata, Checkpoint Charlie, katedrale, Berlinskog zida, Zoološkog vrta i mnogih drugih.
Sudjelovanje na edukaciji i posjet Berlinu opisuje kao jedno lijepo iskustvo.