Osnovna škola Rapska

Knjižnica

*** VIRTUALNA ŠKOLSKA KNJIŽNICA***

 

RADNO VRIJEME KNJIŽNICE
PONEDJELJAK, SRIJEDA, PETAK
od 9.00 – 15.00 sati
posudba i vraćanje knjiga od 10.30 – 14.30

UTORAK, ČETVRTAK
od 12.00 – 18.00 sati
posudba i vraćanje knjiga od 12.30 – 17.00

Svaki prvi utorak u mjesecu knjižnica je zatvorena zbog obveza knjižničarke u Gradskoj knjižnici Zagreb.

Knjižničarka: Dora Pervan, magistra informacijskih znanosti i bibliotekarstva

 

 

O školskoj knjižnici

Školska knjižnica OŠ Rapska započela je s radom 1953. godine.

Poslije obnavljanja školskog objekta 2006. godine knjižnica naše škole postaje suvremeno informacijsko, medijsko i komunikacijsko središte. Ranije je prostor knjižnice organizacijski obuhvaćao knjižnicu i čitaonicu na prostoru ne većem od jedne učionice. Oprema knjižnice bila je neadekvatna sa starim i nefunkcionalnim namještajem. Međutim, i u takvom prostoru knjižnica je ispunjavala svoju zadaću. Djelovala je godinama kao temeljno mjesto za samostalno istraživanje i učenje, ali i za okupljanje učenika i provođenje njihovog slobodnog vremena.

Prilikom obnavljanja školskog objekta 2006. godine knjižnica je proširena i s čitaonicom zaprima prostor veći od 100 m kvadratnih. U novom prostoru i s obnovljenom opremom knjižnica je postala informativno i kulturno središte škole.

Knjižnica je opremljena radnim računalom za knjižničarku na kojem je računalni program za obradu knjižnične gađe Metel Win, zatim LCD projektorom,televizorom, videorekorderom, razglasom, kopirnim aparatom, radnim računalom za učenike, panoima i suvremenim estetski i funkcionalno oblikovanim stolovima i stolicama.

U nabavi knjiga osim škole pomaže i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa svojim namjenskim sredstvima, Gradski ured za obrazovanje, kao i izdvačke kuće svojim povremenim donacijama. Knjige se nabavljaju i rabatom ostvarenim kupnjom časopisa, ali i sredstvima od prikupljene zakasnine.

Osim lektire, stručne pdagoško-psihološke litrature za učitelje, enciklopedija, leksikona, priručnika, elektroničke građe za nastavu, knjižnica je opskrbljena i različitim znanstveno-popularnim časopisima koji su uz internetsku vezu na računalima značajan izvor informacija za učenje i istraživački rad.

Zahvaljujemo roditeljima koji su donirali knjige i elektroničku građu u knjižnicu.